Efter en dag på Pilbäckens förskola är kommunalrådet Bo Frank förvånad. Han hade trott att det skulle vara mer högljutt och stökigare.
– Vi känner inte riktigt att vi når ända fram till honom med vår oro, säger Katarina Lidén under dagen, en av Pilbäckens förskollärare.
I veckan som gick presenterades beslutet som ska korta köerna in till förskoleplatserna något i Växjö. 15-timmarsplaceringarna styrs hårdare och två barn ska kunna nyttja samma plats när de antingen får gå förmiddag eller eftermiddag.
En lösning som är illa uppskattad på Pilbäckens förskola, kommunens största. Som en direkt följd ser de större oro i barngrupperna och flyttkaruseller för att få ihop de nya placeringarna.
Men att Bo Frank skulle praoa en dag på förskolan var bestämt sedan tidigare. Katarina Lidén och hennes kollegor tycker ändå att det var extra lämpligt just nu och de ger honom en eloge för att han är där. Någon annan politiker har de flesta inte sett ute i verksamheten tidigare.
– Vi hoppas så klart att hans besök kan leda till en större debatt om hur vardagen ser ut för våra barn i Växjö. Och för oss som jobbar här, säger Katarina Lidén
Själva är de mycket tydliga, på Pilbäcken går 22 barn i den största barngruppen och de större grupperna har lett till att fler barn mår dåligt. Själva tycker förskollärarna inte att de klarar sitt uppdrag längre. Inte det som formuleras i läroplanen för förskolan som ändrades så sent som 2010 med tydligare uppdrag kring lärande och kring dokumentation och analys.
– Vi klarar det inte med dagens barngrupper och vi hinner inte med. Och då vill jag inte längre stå som ansvarig, säger Cecilia Sandström.
Något direkt svar får hon inte av Bo Frank. Han är lika tydlig tillbaka.
– Kommunen är ingen sedelpress och det kommer aldrig att finnas utrymme för några drastiska personalökningar. Det räcker med att titta sig om i samhället för att förstå att vi har tuffa år framför oss med underskott.
Att hitta förutsättningar för mindre barngrupper är något de måste diskutera med barn- och grundskoleförvaltningen menar han.
Det är engagerade förskollärare han möter, medarbetare med höga ambitioner som Bo Frank säger sig hitta på många kommunala arbetsplatser. Annie Erlandsson går inte med på att deras oro bara har med hög ambitionsnivå att göra.
– Om vårt uppdrag inte är förenligt med den budget du säger inte kan ändras. Vad ska vi plocka bort.
Det svaret blir han dem skyldig.