53-årig man, medvetslös i hemmet, anhöriga på plats och så en adress. Det kunde vara all information ambulanspersonalen fick med sig från SOS Alarm innan sommaren. Sedan hösten har de tillgång till mannens journal och sjukdomshistoria ute i ambulanserna. Det är de först med i Sverige.
– Med den här tekniken kan vi logga in och koppla upp oss mot Cambio Cosmic som är landstingets stora informationssystem, ta upp mannens journal, se en sjukdomshistoria och kanske konstatera att han är diabetiker eller att han haft hjärtproblem och vilka mediciner han tar. På så sätt är vi mycket bättre förberedda när vi kommer till platsen, säger Richard Andersson, ambulanssjuksköterska och IT-ansvarig hos ambulansverksamheten i Kronoberg. Han är den som lett projektet.
Redan tidigare har ambulanserna stått i kontakt med sjukhusen, skickat medicinsk information till akutmottagningen så att teamet på sjukhuset varit förberedda. Och sedan 2008 har ambulanspersonalen skrivit journalanteckningar efter uttryckningar men först sedan de kommit tillbaka till stationen.
Men samtidigt började man fundera på om det fanns möjlighet att se journalerna direkt i ambulansen. Under våren testkördes systemet och efter sommaren finns det på plats ute i alla bilar.
– Det är ett stort stöd och gör våra bedömningar säkrare. Idag lämnar vi till exempel kvar 10 procent av alla patienter hemma efter att ha tittat till dem. Med en säkrare bedömning kan vi lämna fler hemma som mår bättre av att inte behöva åka till sjukhuset, säger Richard Andersson och menar att det främst gäller äldre personer.
Det i sin tur skulle minska trycket in till akutmottagningarna och därmed på hela sjukhuset som idag brottas med överbeläggningar många gånger under året.
– Vi kan också bättre bedöma patientens behov av vård så att han eller hon hamnar på rätt vårdnivå.
Just nu pågår en inkörningsperiod menar Richard Andersson och kollegan och ambulanssjuksköterskan Magnus Ekstedt, användandet är frivilligt och ibland hinner man helt enkelt inte logga in under en utryckning.
– Reaktionerna från ambulanspersonalen är övervägande positiva. Det känns helt enkelt säkrare, säger Magnus Ekstedt.