Quantcast
Channel: Smålandsposten - Nyheter - Växjö
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4200

Nio varslas ? Vill-verksamheten läggs ned

$
0
0

Fackliga företrädare, anhöriga och deltagarna i dagliga aktiviteter för äldre missbrukare varnar för personliga tragedier och ökade kostnader på sikt. Men nu är beslutet fattat: Vill-verksamheten läggs ner.

– Det är inte bra alls egentligen. Sannolikt kommer det att få konsekvenser. Det kommer att beröra den här målgruppen på ett mindre bra sätt, säger Benny Johansson (M) som är ordförande i nämnden för arbete och välfärd.
Ändå togs beslutet i går att spara bort drygt nio tjänster, något som bland annat innebär att Vill och även Snickern läggs ner efter sommaren 2013.
– Vi har vägt olika saker mot varandra hela tiden och nu är det den här avvägningen som vi har gjort.
Benny Johansson säger sig nu hoppas på hjälp från frivilligorganisationer som IOGT-NTO. Förvaltningen ska också försöka hitta andra lösningar inom de verksamheter som kommer att vara kvar.
Mellan 20 och 25 personer med olika funktionshinder och missbruksproblematik drabbas. Deltagarna på Vill har i olika skrivelser till kommunen försökt få politikerna att tänka om.
De oroar sig för att på nytt hamna i isolering, missbruk, kriminalitet och bostadslöshet. För många beskrivs Vill som ett sista halmstrå och deltagarnas slutsats är att det inte bara är det bästa alternativet för dem, det är också det absolut billigaste för samhället.
Även fackliga företrädare inom socialtjänsten ger samma bild och befarar ”ett ökat mänskligt lidande” och i förlängningen ökade kostnader för institutionsplaceringar.
Även anhöriga har hört av sig och befarar att en nedläggning kan få stora konsekvenser för familjen om deltagare återfaller i missbruk.
Även oppositionspartierna vill gå försiktigare fram. S och MP föreslår att färre tjänster skärs bort och V anser att besparingarna ska genomföras under en längre period i samband med till exempel pensionsavgångar och inom administrationen.
Besparingen, som motsvarar runt 4,5 miljoner kronor, har sin bakgrund i ett förändrat uppdrag för nyanlända. När ansvaret för nyanlända flyttades över från kommunerna till Arbetsförmedlingen i december 2010 följde de statliga anslagen med. Det har sedan tidigare inneburit att sammanlagt elva tjänster inom ekonomiskt bistånd dragits in. Och bedömningen nu är att det inte går att spara mer där. Därför är det helt andra verksamheter som drabbas, som avdelningen missbruk och till viss del även barn och familj.
– Man kan inte ta mer på ekonomiskt bistånd. Det går inte att skära mer där utan att det blir farligt rent arbetsmiljömässigt, säger förvaltningschefen Per Sandberg.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4200