Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, köpte in neuropsykiatriska utredningar för över fem miljoner kronor för att korta köerna till kliniken. Pengarna skulle Bup få tillbaka genom statens satsning på tillgänglighet.
Det lyckades inte.
Köerna till fördjupade utredningar på Bup har under året vuxit sig allt längre. För att komma till rätta med situationen har kliniken anlitat vårdföretaget Cereb AB. Sedan förra hösten har man köpt 120 utredningar från företaget för omkring 45?000 kronor styck. Det blir en total kostnad på 5,4 miljoner kronor.
Förhoppningen var att kostnaderna för utredningarna skulle betalas tillbaka genom att Bup klarade vårdgarantin och därmed fick del av statens särskilda satsning på tillgänglighet för barn och unga med psykisk ohälsa.
Men när väntetiderna nu summeras visar det sig att Bup inte klarar det.
För att få del av statens satsning?–?107 miljoner kronor?–?ska minst 80 procent av de barn och ungdomar som har fått beslut om utredning och behandling få inleda dessa åtgärder inom 30 dagar. Bup har nått upp till 68 procent.
Bara ett av landets 21 landsting visar sämre resultat.
– Vi har inte lyckats, konstaterar Annika Hull Laine, chef för barn- och kvinnocentrum där Bup ingår.
Ytterligare 107 miljoner kronor fördelas mellan de landsting som klarar av att ge 90 procent av de sökande barnen och ungdomarna en första bedömning inom 30 dagar. Här når Bup upp till 89 procent. Annika Hull Laine hoppas dock att man ändå ska få vara med och dela på den delen av de statliga pengarna.
– Vi ligger faktiskt på 89,7. Räknar man upp det blir det ju 90 procent, så där borde vi gå i mål.
Bup har ett fortsatt avtal med Cereb AB en bra bit in på nästa år, men att köpa in fler utredningar är inte aktuellt. Landstingets ansträngda ekonomi tillåter inte det, menar Annika Hull Laine. Dessutom konstaterar hon att kliniken efter höstens omorganisation fungerar allt bättre och att fler egna utredningar nu görs.
– Vi ser ett litet trendbrott. Även om det är litet så är vi väldigt glada att det pekar åt rätt håll.