Bemanningsföretagen och hyrläkarna hade i augusti kostat landstinget Kronoberg 63 miljoner kronor för de senaste tolv månaderna. Så mycket mindre räknar inte upphandlingschef Håkan Fransson med att det blir nästa år. Trots ett bastant sparkrav efter beslut i landstingsfullmäktige.
18 miljoner kronor ska sparas in på minskade kostnader för hyrpersonal under 2013. Men särskilt mycket billigare hyrläkaravtal räknar inte Håkan Fransson med.
– Nej, de ligger fast minst ett halvår och sedan har vi en upphandlingsprocess på det så särskilt stora besparingar på grund av billigare avtal under 2013 ska vi nog inte räkna med, säger han.
Att drastiskt dra ned på mängden hyrläkare och inhyrda sjuksköterskor har han också svårt att se hur det ska gå.
– Där handlar det i stället om patientsäkerheten, men det är inte en fråga för mig att avgöra utan det är verksamheten som styr.
I slutet av förra veckan lanserade Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, sin strategi när landstingen vill minska beroendet av hyrpersonal. En halvering fram till 2014 hade varit önskvärd menar organisationen. Samma riktning som Landstinget Kronoberg anammat när man slog fast finanseringen för 2013 och planen för de kommande åren.
En allmänt restriktiv inställning till bemanningföretagen, bättre samordning av ST-utbildningarna och att ett försök att förmå landstingets redan anställda läkare att arbeta längre upp i åren är några av sätten som SKL hoppas minska beroendet av hyrpersonal.
Ordföranden i SKL:s sjukvårdsberedning vill också se gemensamma krav från landstingen i upphandlingen av inhyrd personal.
– Det finns exempel på när man försöker köpa loss personal av varandra och ska inte priset för hyrläkare skena i väg så tycker jag det vore lämpligt med gemensamma krav, säger Håkan Fransson.
Det finns redan i dag konditioner, eller kringliggande avtalsvillkor som Håkan Fransson kallar dem, som är kostnadsdrivande för landstingen och som skulle kunna samordnas menar han. Allt från vad man betalar för traktamenten, övernattningar och resebidrag hade kunnat ses över enligt upphandlingschefen.
– Det blir som en skog av allt det här och jag tror att vi har en del att vinna.
Sett till trenden är det ändå uppförsbacke när det gäller att minska kostnaderna för hyrpersonal, i augusti 2008 hade landstinget betalat 36 miljoner kronor för de senaste tolv månaderna. Fyra år senare hade den summan nära nog fördubblats.