Växjö kommun tvingar köpare av kommunala tomter att ansluta sig till fjärrvärmenätet.
Nu hotas kommunen av stämning. Konkurrensverket talar om fem miljoner kronor i vite om inte tvångsanslutningen upphör.
Mellan 2001 och 2010 sålde kommunen 504 tomter där det var krav på att ansluta sig till fjärrvärmenätet. Det innebar att över hälften av alla nybyggda småhus hade fjärrvärme som krav.
Geotec, Svenska borrentreprenörers branschorganisation, har nu anmält Växjö kommun till Konkurrensverket för att få bort tvångsanslutningen till fjärrvärmenätet.
Orsaken är att denna slår mot borrföretagens verksamhet, det vill säga att få folk att istället välja exempelvis bergvärme.
Enligt Paul Herbertsson, markchef på Växjö kommun, har det under stora delar av året pågått en diskussion mellan kommunen och Konkurrensverket.
– Vi kommer i januari att ha ett möte och därefter beslutar Konkurrensverket om de ska ta ärendet vidare eller inte.
– Anser de att Växjö kommun gör fel kommer de att stämma oss.
Konkurrensverket har redan gjort en omfattande utredning. Hittills är inställningen att Växjö kommun snedvrider konkurrensen.
Bland annat har återförsäljare av andra uppvärmningssystem intervjuats. Och de är kritiska.
Flera återförsäljare anser att det är svårt att försöka ge sig in på marknaden för nyproduktion av villor i Växjö då det redan är uppgjort vilket uppvärmningssystem som kommer att väljas.
Kommunen har i sina inlagor kraftigt tryckt på Växjös miljömål och att det i dessa också ingår miljövänlig uppvärmning av bostäder.
Kommunen menar också att fjärrvärmekravet skapar intäkter som gör att Veab kan fortsätta bygga nya fjärrvärmenät.
Men det köper inte Konkurrensverket som hävdar att kommunen inte kunnat bevisa att tvångsanslutningen är nödvändig för att uppnå miljömålen.
Och att göra investeringar i nya nät är bara ett egenintresse vilket inte är ett gångbart motiv i sammanhanget, anser verket.
"Affärsmässigheten i att ett kommunalt fjärrvärmebolag utnyttjar sin ägare kommunen för att tillförsäkra sig ett framtida kundunderlag kan starkt ifrågasättas", skriver verket.
Konkurrensverket vill få stopp på tvångsanslutningen genom att förena ett förbud med ett vite på fem miljoner kronor.
I det senaste stora byggprojektet med kommunala tomter inblandade, Östra lugnet, var det tvångsanslutning som gällde.
Tomtköparna fick betala 40 000 i anslutningsavgift. Sedan tillkom en fjärrvärmeväxlare för 30 000.
I en ny inlaga till Konkurrensverket vill kommunen visa att tvånget inte längre finns kvar.
Man hänvisar till det nya bostadsområdet Vikaholm där en del gator är vikta för fjärrvärme och andra för lågenergihus med annan uppvärmning. Därmed skulle tomtköparen få en valfrihet, anser kommunen
– Då tvingar vi inte någon bygga med fjärrvärme. Vi väntar nu på Konkurrensverkets svar på om detta är ett rimligt sätt att möta konkurrenskravet på, säger Paul Herbertsson.
Någon gång under nästa år tar Konkurrensverket ställning till om man ska lämna in en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt eller inte.
En fällande dom skulle också påverka åtskilliga andra kommuner med liknade upplägg som Växjö.