Linnéuniversitetets utbildningar i engelska har bristande kvalitet. Det konstaterar Högskoleverket efter en utvärdering.
– Vi tar kritiken på allvar och får analysera den för att se vad vi kan göra bättre säger professor Maria Olaussen.
Högskoleverket har under året redovisat rapporter om granskningen på kvalitetsutvärderingarna som gjorts på ämnen och utbildningsprogram vid Sveriges lärosäten.
När turen nu kommit till ämnet engelska blev resultatet för Linnéuniversitetet inte positivt. Det brister i studenternas förmåga att visa på metodkunskap och bristerna är större vid de lägre nivåerna.
På den högsta nivån det vill säga master får en av sex punkter betyget bristande i övrigt klassas utbildningarna ha hög kvalitet. Men på magisternivå och den lägsta, kandidatnivån är det bara på två av elva granskade punkter på utbildningarna bedöms ha hög måluppfyllelse.
Linnéuniversitetets utbildningar är på intet sätt unika. En stor del av landets utbildningar i engelska fick betyget bristande.
– Det här är ett problem vi måste ta itu med. Det är allvarligt på en nationell nivå att så många utbildningar har brister.
Till grund för utvärderingen ligger examensarbetena vid lärosätena. Högskoleverket har alltså inte egentligen granskat utbildningen utan slumpvist utvalda arbeten. Metoden har fått kritik för att man egentligen bara mäter hur väl examensarbeten uppfyller de akademiska och vetenskapliga kraven.
– Jag kan se fördelar även med den här metoden. Det är bra att det fokuseras även på det akademiska. Vi kanske måste vara tydligare redan på de lägre nivåerna att våra utbildningar är akademiska, att det inte bara är en kurs man går för att lära sig lite bättre engelska. Vi måste få in metod och teori redan på den lägsta nivån, sen kanske man skall ha rena språkkurser också, säger Maria Olaussen.
Carolina Svensson