Mannen skrev kontrakt på skog han inte ägde – och fick ut miljontals kronor av sågverken i förskott. Skogskoncernen Vida och Gransjöverken finns bland de drabbade sågverken.
Den misstänkte mannen, som inte tidigare gjort affärer med Vida, påstod att han köpt ett större avverkningsuppdrag av en skogsägare och att han ville sälja virket vidare.
Uppdraget handlade om åtskilliga tusen kubikmeter virke och mannen lyckades kvittera ut cirka 1,9 miljoner kronor inklusive moms i förskott från Vida. Avverkningen hann inte påbörjas innan bluffen uppdagades, men trots påstötningar har den utpekade mannen inte kunnat betala tillbaka pengarna.
– Av olyckliga omständigheter slank det här igenom. Han fick förskott även om det normalt sett inte brukar gå till så här, säger Vidas ekonomichef Bernt Svensson.
Det finns inköpare på Vida som kände till den nu misstänkte bedragaren sedan tidigare, den förslagne mannen passade på när just den inköparen hade semester.
Den misstänkte mannen är i 30-årsåldern och är via ett bolag engagerad inom skogsbranschen. När Gransjöverken lurades började allt med att mannen kontaktade en inköpare.
– Mannen uppgav att han skulle starta en förmedling av virke och att han hade kontakter med olika skogsägare, berättar Lars Gustafsson, styrelseordförande i Gransjöverken.
Enligt planen skulle mannens första avverkning ske på en släktings fastighet i Kronobergs län. Inköparen tittade på skogsfastigheten och i januari skrevs ett leveranskontrakt. Mannen fick 625 000 kronor i förskott, inklusive moms.
När avverkningen i förra veckan skulle inledas styrde mannen plötsligt om skördaren till en fastighet i Alvesta kommun. Entreprenören som skulle sköta avverkningen på uppdrag av Gransjöverken blev fundersam och kontaktade genast sågverkets inköpare.
Inköparen gav direkt order om att inte avverka någonting på den fastigheten. I efterhand visade det sig att fastighetsägaren inte hade lämnat något tillstånd till avverkning.
Bedragaren ska dock ha lyckats förmå entreprenören att avverka omkring 50 kubikmeter utmed en järnväg i närheten. Han bluffade och uppgav att avverkningen skulle ske på order av Banverket.
Gransjöverken får sannolikt inte avverka på släktingens fastighet enligt det av mannen undertecknade kontraktet.
– Mannen gav ett gott intryck och det fanns inga klara varningssignaler. Jag känner en irritation över att man kan bete sig på det här sättet, säger Lars Gustafsson och tillägger:
– Pengarna vi betalade ut är nog förlorade men vi har gjort en polisanmälan om grovt bedrägeri.
Uppgifter till Smålandsposten gör gällande att fler sågverk kan vara drabbade i bedrägerihärvan.
Han fick förskott även om det normalt sett inte brukar gå till så här.
Mannen gav ett gott intryck och det fanns inga klara varningssignaler.