I kväll diplomeras de gym i Kronoberg som lever upp till länsstyrelsens krav på doping- förebyggande arbete. Bara var tredje gym klarar kraven.
Ett gym ska kontinuerligt utbilda sin personal, ha en policy och handlingsplan för sitt dopingförebyggande arbete, ha en antidopningsansvarig och ett samarbete med polisen eller Riksidrottsförbundet.
Det är länsstyrelsens krav i projektet 100 procent ren träning Kronoberg. Projektet har pågått under flera år och gymmen har haft tid på sig att jobba med det dopingförebyggande arbetet.
Trots det är det bara var tredje av länets cirka 35 gym som klarar kraven och kommer att få ta emot ett diplom vid kvällens ceremoni på residenset i Växjö.
-Ja, det är långt i från alla. Det kan vara att man inte har skrivit avtal med polisen, inte gjort färdigt sin handlingsplan eller utbildat sin personal. Allt måste vara genomfört, säger projektledaren Karolina Svensson.
Hon hoppas och tror att de gym som nu får sina diplom också använder sig av dem.
-Det är en kvalitetsstämpel, och det har stor effekt vad man visar upp för information. Med diplomen visar man att det är gym som gör tester, som kan stänga av folk och så vidare. Det gör förhoppningsvis att man håller borta de som sysslar med doping.
Mellan 2008 och 2011 har en nationell undersökning gjorts kring dopinganvändandet på gym. Undersökningen visar att det bland de gymmotionerande männen var fyra procent som använde otillåtna preparat, jämfört med en procent bland männen i samhället i stort. För de gymtränande kvinnorna låg siffran på 0,8 procent jämfört 0,5 i samhället i övrigt.
-Ska man hitta doping är träffsäkerheten alltså betydligt bättre på gymmen. Det är därför vi gör den här satsningen. Det gör väldigt stor skillnad om gymmen arbetar på ett strukturerat och målmedvetet sätt, säger Karolina Svensson.
100 procent ren träning Kronoberg är en del i ett större nationellt samverkansprojekt; Prodis – prevention av doping i Sverige, som finansieras av Folkhälsoinstitutet.