Om tre år kan det finnas ett frihandelsavtal mellan EU och USA. I går fick flera lokala företag veta mer om effekterna.
– Det är inte en dag för tidigt om du frågar mig, säger Christopher Krutrök på Växjöföretaget Creon.
15 representanter för ett tiotal företag i Sydostsverige träffades på tisdagen för att få en genomgång om de stundande förhandlingarna mellan EU och USA om frihandelsavtal.
Robert Leijon från Kommerskollegium var på plats och berättade om den moderna handels- historien mellan kontinenterna, var parterna står i?dag (det vill säga i förberedelsefasen för förhandlingar) och vad framtiden kan bli om avtalet går igenom. USA och EU har länge haft en samverkan om handel och är varandras viktigaste handelspartners. Ett frihandelsavtal skulle med största sannolikhet öka handeln kraftigt.
– Den stora vinsten ligger i att få regelförenklingar och standardiseringar som kan förenkla handeln. Där finns mycket av handelshindren.
Robet Leijon menar att en region som Kronoberg med många små och mellanstora företag som handlar mycket med import och export skulle gynnas starkt av ett frihandelsavtal.
– Förenklas handelsreglerna gynnar det så klart mindre företag som i?dag inte har samma resurser för att ha koll på alla regler och krav och därför kan få större kostnader, säger Robert Leijon.
En av dem som kom till företagarträffen var Christopher Krutrök som är exportchef på företaget Creon i Växjö. Företaget har 22 anställda och arbetar med att hjälpa större företag att ta fram profilprodukter. För företaget är den amerikanska marknaden en av flera, men en med stor potential. I?dag får företaget lägga ner mycket tid på USA:s importregler.
– Regelverken är inte harmoniserade och ett frihandelsavtal skulle underlätta mycket för oss. Det skulle till exempel innebära att vi kan utveckla produkter för EU som också kan säljas i USA.
Vad ett avtal skulle innebära konkret för företaget är svårbedömt men klart är att man skulle kunna öka sin USA-marknad.
– Det finns en enorm utvecklingspotential i USA och dessutom skulle vi komma närmare nya marknader i Kanada och Mexiko, säger han.