Quantcast
Channel: Smålandsposten - Nyheter - Växjö
Viewing all 4200 articles
Browse latest View live

Gott betyg för hemtjänsten

$
0
0

Nio av tio omsorgstagare är nöjda med hemtjänsten. Det visar en brukarundersökning.
– Det känns väldigt bra, framför allt känner man trygghet i hemmet, säger förvaltningschef Ann-Christin Nordlander.

Det är Socialstyrelsens årliga undersökning som ger goda resultat för äldreomsorgen. Ann-Christin Nordlander berättar att brukarna känner förtroende för vårdpersonalen och nöjda med hur de sköter sitt jobb.
– Vi får bra resultat för den oerhört viktiga grundstommen som bemötande och trygghet. Vi jobbar hela tiden med dessa frågor och utbildar personalen.
Svarsfrekvensen bland brukare i hemtjänst och på särskilda boenden är 65 procent. 84 procent av dem som bor i särskilt boende är nöjda med helheten. Sämre resultat får omsorgen när det gäller att meddela förändrade tider, önskemål finns att själv kunna påverka när hemtjänsten ska komma.
Ann-Margret Bohlin, verksamhetschef för Lammhults hemvård, är mycket nöjd med enhetens resultat:
– Vi har 100 procent nöjda brukare när det gäller personalens bemötande, man blir riktigt glad när man läser rapporten! Vi har också bra samarbete med anhöriga.


Nattstopp ska öka tryggheten på bussen

$
0
0

På sena kvällar och nätter ska den som vill få gå av bussen mellan hållplatserna för att inte behöva gå så långt.
– Vi är jätteglada, säger Carin Högstedt (V), en av de två som skrivit motionen bakom dagens beslut.

I september lämnade Carin Högstedt (V) och Jerker Nilsson (V) in en motion om nattstopp på bussen till regionfullmäktige. Förutom att vara inspirerade av andra ställen där det införts (Kalmar, Östersund) bidrog också ett förslag om nattstopp som tagits fram av ungdomar som sommarjobbat på Växjö kommun.
– Tanken är att om man åker nattbuss och vill stiga av där man bor, och inte vid en hållplats 500 meter bort, ska chauffören bedöma relevansen och släppa av en. Inte under dagtid, men om man känner sig ängslig och det är sent och mörkt, säger Carin Högstedt.
Motionen föll i god jord. Länstrafiken Kronoberg har undersökt förslaget. Erfarenheten visar att där nattstopp införts har det använts sparsamt, men ändå bidragit till ökad trygghet. Därför bedömer länstrafiken att det går att genomföra utan extra kostnad eller att bussarna blir försenade.
Förslaget antogs på fredagen av ett enhälligt regionfullmäktige. Nattstoppet ska införas senast 1 mars 2014.
– Nu ska vi sätta regelsystemet och ge rimlig information, till resenärer och till alla busschaufförer, säger Sven Sunesson (C), ordförande i regionfullmäktiges trafiknämnd.
Enligt länstrafikens förslag till regelverk tillåts nattstopp i både stads- och regionbusstrafik mellan klockan 21 och 04. Det får bara göras där det är trafiksäkert att stanna. Alla nattstopp ska göras genom de främre dörrarna i bussen, och endast en person tillåts stiga av per stopp.
– Det är för att man själv ska känna trygghet och kontroll över situationen, säger Sven Sunesson.

Inbrott på Hovshaga

$
0
0

Vid 19-tiden upptäcktes ett inbrott i ett hus på Maria Nilsdotters väg på Hovshaga i Växjö.

Inbrottet ska ha skett någon gång under fredagen, enligt Kronobergspolisen.
Inbrottstjuven eller -tjuvarna har brutit upp ett fönster på baksidan av huset. Huset har genomsökts och diverse gods har stulits. Det är än så länge oklart i vilken omfattning.
Polis kallades till platsen och en första spårsäkring har gjorts.

Konsulter för miljoner - utan upphandling

$
0
0

För att göra effektivare upphandlingar har landstinget köpt konsulttjänster för drygt 3,6 miljoner kronor från företaget Solving Efeso.

Men landstinget struntade i lagen om offentlig upphandling när man anlitade upphandlingskonsulterna.

"Varje sparad krona, är en krona mer till vården".

Så skriver Landstinget Kronoberg på sin hemsida där man berättar att man under 2013 anlitar konsultföretaget Solving Efeso AB. Anledningen till att man tar hjälp av Solving är att man vill se över möjligheterna att effektivsera upphandlingarna och minska kostnaderna för inköp.

Men när landstinget anlitade Solving upphandlade man det inte enligt lagen om offentlig upphandling. Något som ska göras om kostnaderna för det man köper överstiger cirka 285 000 kronor.

Landstingets kostnader för upphandlingskonsulterna från Solving överstiger det med råge. Drygt 3,6 miljoner kronor har man hittills betalat, kan Smålandspostens granskning visa.

– Lagen om offentlig upphandling har inte följts. Det som har gjorts är fel, säger Martin Myrskog, tf landstingsdirektör.

Solving anlitades hösten 2012 för att göra en analys av landstingets upphandlingsprocesser. Det initierades av dåvarande landstingsdirektör Börje Lindqvist. I analysen pekade Solving på möjligheter och förbättringar som skulle kunna leda till omfattande besparingar, på sikt upp emot 50 miljoner kronor per år.

Börje Lindqvist gav då, enligt Martin Myrskog, Solving uppdraget att genomföra de förändringar som företaget själva hade föreslagit. Ett uppdrag som fortfarande pågår.

Sedan februari i år har konsulter från Solving, som har sitt huvudkontor i Stockholm, rest till och från Växjö. Av de 3,6 miljonerna som landstinget hittills har betalat är närmare 400 000 kronor kostnader för konsulternas flyg- och tågresor, hotellnätter och taxiresor.

- Jag tror att det är ganska vanligt att man betalar den typen av kostnader för konsulter. Oftast utgår de ju från lite större orter som ligger en bit ifrån, säger Martin Myrskog.

Men det faktum att man köper dyra tjänster av ett företag, utifrån en analys som företaget själv har tagit fram. Finns det inte en uppenbar risk för att de talar i egen sak?
– Jo, det är helt korrekt.

Borde man ha stoppat det här redan i höstas, efter Solvings första analysuppdrag?
– Min uppfattning är solklar i den här frågan. Och den är ja. Det är två tungt vägande skäl till det. Den ena är att vi inte har följt lagen om offentlig upphandling. Och det andra, och nog så viktiga: Vi vet ju inte om det hade funnits någon annan aktör som kunde ha gjort samma sak fast till en lägre kostnad.

Samtidigt som det kan ha begåtts lagbrott, framhåller Martin Myrskog att det finns vissa "förmildrande omständigheter".

– Man hade ett ganska stort bryderi med den ekonomiska utvecklingen vilket gjorde att man kände ett behov av att påskynda den här processen. Då bestämde man sig för att plocka in Solving direkt.

Han menar också att Solvings arbete har gett önskad effekt.

– Det har visat sig ge besparingar på omkring 30 miljoner kronor.

Hur vet ni det? Det har åtminstone inte framgått i de ekonomiska månadsrapporterna.
– Nej, vi kommer inte se de fulla effekterna av det förrän under 2014. Men projektgruppen har gjort en sammanställning av effekterna.

Förre landstingsdirektören, Börje Lindqvist, vill inte kommentera affärerna med Solving Efeso, trots att han pekas ut som ansvarig av nuvarande landstingsledning.

– De får gärna peka på mig. Men eftersom jag inte har någon egentlig uppgift i Landstinget Kronoberg i dag så tycker jag inte att jag ska kommentera det, säger han.

En arbetsplats på randen till kritiskt läge

$
0
0

Här lyser det mycket rött. Anställda inom Linnéuniversitetet larmar om en tuff arbetsmiljö. Ett exempel är institutionen för medier och journalistik.

– Vi måste ju ta det på allvar. Det är en signal, säger Annelie Ekelin som är prefekt och basar på institutionen.

Linnéuniversitetet har anlitat prestationsanalysföretaget Springlife för att genomföra en medarbetarundersökning. Resultatet har nu landat på universitetet och ska fungera som underlag för att förbättra arbetsmiljön.

Tanken är att alla institutioner och enheter ska presentera konkreta handlingsplaner för att komma åt de problemområden som pekas ut av de anställda i undersökningen. Och det finns gott om utmaningar att ta tag i. Universitetet som helhet balanserar på gränsen till kritiskt läge, enligt den modell som Springlife använder sig av.

– Vi är inte förvånade över resultatet. Signaler om att det inte fungerar riktigt som det ska når oss dagligen. Man får ha i minnet att vi helt nyligen genomgått en fusion och sedan, allt för snabbt därefter, en mycket genomgripande omorganisation och ingen av dessa förändringar har hunnit sätta sig. Det är tufft både för chefer och för medarbetare. Kanske lite för tufft i vissa fall och det syns i enkätresultatet, säger Sheila Feldmanis som är fackförbundet Sacos ordförande på universitetet.

De röda staplarna, som indikerar krisläge i modellen, lyser rejält på flera håll inom universitetet. Det handlar bland annat om otydliga mål för arbetet och om en arbetsmiljö som orsakar fysisk och psykisk utmattning. Institutionen för medier och journalistik är en av de arbetsplatser som får lägst värden i undersökningen.

– Det jag ser är en avspegling av en jobbig tid. Det har varit stora förändringar på institutionen och hela universitetet för den delen med två omorganiseringar i ganska tät följd. Men det här är något som vi verkligen måste ta på allvar och jobba med. Där har vi ett arbete framför oss och det involverar samtliga på institutionen. Vi kommer att köra igång ordentligt nästa vecka, säger Annelie Ekelin, prefekt på institutionen för medier och journalistik.

Även universitetets kommunikationsavdelning tillhör de arbetsplatser som får låga betyg i förhållande till andra enheter inom universitetet. Ingrid Persson är kommunikationschef.

– Vi har inte hunnit analysera det ännu. Det ska vi göra nästa vecka. Men jag har lagt upp en plan för hur vi ska ta hand om resultatet. Det är inte någon entydig bild om man går in på fråga efter fråga i enkäten. Men det finns ju saker som vi kan göra bättre så klart. Det finns en del strukturella problem som jag känner till och som vi behöver jobba med, säger hon.

Chefsgruppen i universitetsledningen ser däremot ut att ha det riktigt bra. Här finns det inte en enda röd markering och de högsta cheferna, med rektorn Stepen Hwang i spetsen, har hanterliga stressnivåer. Arbetstakten ligger till och med något under det som kallas för riktmärke i modellen. Men bäst av alla mår personalgruppen som tar emot telefonsamtalen till universitetet och som servar studenterna. Här blir det helt enkelt toppbetyg åt alla hålla. Till och med för chefen.

– Vi har ett jättebra gäng här som fungerar otroligt väl tillsammans, både medarbetare och chef. Till och med chefen är bra. Vi är väldigt nöjda på alla sätt och vis. Det är lite svårt att förklara men jag tror att det handlar om att vi vet varför vi är här. Vi har ett gemensamt mål och det är att serva dem som ringer in på bästa sätt och ta hand om studenterna i den mån vi kan och bemöta alla på samma sätt, säger Charlotte Berneryd Caster som är receptionist.

Rektorn Stepen Hwang säger att han inte anser att resultaten ser alltför nedslående ut.

– Tvärtom, det visar väl att delar av organisationen är bra och delar av organisationen måste genomföra förbättringar. Det viktiga är att identifiera vad man ska göra för att det ska bli bättre. Det är ju min målsättning, att så många som möjligt ska känna glädje när man kommer till arbetet och att man hinner med alla uppgifterna som man är satt att göra, säger Stepen Hwang.

Fotnot: Medarbetarenkäten hade en svarsfrekvens på 76,5 procent.

Problem med Wexnets bredbandstjänst

$
0
0

Under fredagskvällen och lördagen drabbades ungefär 2 000 av Wexnets 16 000 kunder i Växjö, Alvesta, Lessebo, Uppvidinge och Tingsryd kommuner av störningar i sin bredbandstjänst. Teknikerna hittade orsaken under natten till lördagen, och på lördagskvällen var problemet avhjälpt.

– Det är alltid tråkigt när kunder drabbas, men vi har haft hela teknikerstyrkan igång hela natten, sade affärsområdeschefen Per Bengtsson på lördagsmorgonen.

Teknikerna kom fram till att det var vissa styrkort i den centrala utrustningen som inte fungerade som de skulle. Under lördagen bytte de successivt ut korten och testade driften i nätet. Vid halvniotiden på lördagkvällen meddelade Wexnet att problemen var helt avhjälpta. Störningarna berörde TV, internet samt andra bredbandtjänster.

Överskott i allmännyttan förs över till arbete och välfärd

$
0
0

Kommunledningen vill föra över 34 miljoner kronor från de kommunala bostadsbolagen till Nämnden för arbete och välfärd.
– Det är ungefär 300 kronor i månaden som varje kommunägd lägenhet skall bekosta kommunal verksamhet, säger Socialdemokraternas Gunnar Storbjörk som är irriterad över förslaget.

På tisdag har kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträde bland de beslut som skall fattas finns punkten "Värdeöverföring från kommunala bostadsbolag".
Förslaget är att fullmäktige skall besluta att 34,5 miljoner kronor skall överföras från 2013 års överskott i de kommunala bostadsbolagen. Pengarna kommer från de överskott som bostadsbolagen redovisar för 2013, enligt prognosen 68 miljoner kronor.
– Vi har sagt i vår budget att kommunkoncernen skall hjälpa till och betala för vissa kommungemensamma kostnader som hyresgäster har nytta av. Det handlar inte om att lägga beslag på pengar utan ett sätt att bekosta delar av kommunens verksamhet, säger kommunalråd Bo Frank (M).

Pengarna är tänkta att användas till bland annat Ungdomsbasen, ett utredningsboende för familjer och till medborgarkontor på Araby och Teleborg. Men Gunnar Storbjörk anser att det hela handlar om att täcka upp för en underbalanserad budget.
– Vi kommer göra så mycket det är möjligt för att stoppa det här. Varför är det bara de som bor i kommunala lägenheter som skall bekosta dessa kommunala verksamheter. Varför skall inte alla vara med och betala, säger han.

Är det inte bra att det överskott bolagen skapar går tillbaka till kommunen?
– Jo visst, men bostadsbolagens överskott bör gå till att bygga nya lägenheter, att underhålla de bostäder man redan har och till att inte höja hyrorna, säger Gunnar Storbjörk.

Bo Frank anser inte att Storbjörks argumentation håller.
– De hade gjort samma sak regeringsställning. När vi började diskutera Araby Park arena var det under Socialdemokraternas styre då beslutades att hyresgästerna skulle vara med och bekosta den. Det är ju inte bara hyresgäster som betalar. Medborgarna lägger fyra miljarder kronor om året i kommunalskatt till kommunal verksamhet.





Växjökrog får kritik för mathantering

$
0
0

Araby Värdshus kritiseras för sin mathantering. Bland annat fanns varm mat i ett kylrum med dörren öppen ut mot utemiljön. Dessutom såldes tobak utan tillstånd.

Det var vid en oanmäld inspektion i slutet av november som kommunens miljö- och hälso­skyddsinspektör hittade flera avvikelser. Under tiden inspektionen pågick placerades varm mat i ett kallförråd. Förrådet var öppet mot utemiljön.
– Det är ett stort svalförråd. Det är en dörr ut och där är det kallt nu. Dörren stod på glänt och har vi satt ett bleck där för att svalna av lite kvickt. Vi brukar inte göra så men vi gjorde det den gången, säger värdshusets delägare Krister Sandberg.
Värdshuset fick också anmärkning på att varm mat lagts i återanvända plasthinkar och sedan frysts in.
– Det är åtgärdat. Vi har fått hem hinkar som är avsedda för frys och hinkar med lock, säger Krister Sandberg.
Araby Värdshus sålde även cigaretter utan tillstånd.
– Vi har haft stället i tio, elva år och det är aldrig någon som påtalat att man måste ha tillstånd. Det visste inte vi att man måste ha. Men vi ska inte sälja tobak mer, säger Krister Sandberg.
Restaurangen fick även anmärkningar för att det fanns smuts i och kring gummilister och handtag till draglågor vid en kylbänk. Detta fick restaurangen klagomål redan på föregående kontroll. Dessutom fanns det smutsiga kläder tillsammans med rena serveringskläder i omklädningsrummet.
Enligt miljö- och hälskoskyddsinspektören är Araby Värdshus rutiner för att kyla ner varm mat bristfälliga.
– Vi tar till oss kritiken och vi åtgärdar den, säger Krister Sandberg.


98 procent av matavfallet rätt sorterat

$
0
0

Växjöborna är bra på att sortera sitt matavfall. Hur många kilon som kommer in per invånare och hur många procent som sorteras rätt ligger på en hög nivå jämfört med riksgenomsnittet.

I november gjordes en analys som visade att 98 procent av matavfallet är rätt sorterat, vilket är lika bra som förra årets resultat. Det avfall som var felsorterat bland matavfallet var bland annat mjukplast och jord.
Lägenhetshushåll i Växjö sorterar ut 1,8 kilo matavfall per vecka, jämfört med riksgenomsnittet 1,5 kilo per lägenhet. Även när det gäller villahushållen ligger Växjö högre, där sorteras 4 kilo matavfall ut per vecka, jämfört med 3,5 kilo räknat på hela Sverige.
– Vi har väldigt engagerade medborgare i Växjö, säger Per Gunnarsson som är renhållningschef i Växjö.
Totalt samlas det in ca 4000 ton matavfall i kommunen i dag, som kommer från hushållen och från skolköken. Under nästa år räknar Per Gunnarsson med att många butiker kan börja sortera ut matavfall. Då ska en speciellt avpassad anläggning för just matavfall från butikerna stå klar på Sundet. Målet är att kommunen inom fem år ska samla in 6000 ton matavfall om året.
– Det känns inte orealistiskt att vi ska nå det målet, säger Per Gunnarsson.

Givakt säger upp personal

$
0
0

Reklambyrån Givakt säger upp medarbetare och flyttar till mindre lokal på I 11-området.
– Vi får se vad som händer under våren, säger företagets VD Bo Olausson.

Givakt i Växjö krymper sin personalstyrka och flera personer har sagts upp. Tre medarbetare lämnade företaget för en tid sedan och startade konkurrenten Go Brave i Växjö. Sedan dess har ytterligare ett par personer slutat och öppnat egna verksamheter.
När Givakt går in i 2014 finns bara fem medarbetare kvar. Av dessa är det ett par som sagts upp till sommaren.
Bo Olausson startade Givakt för 20 år sedan och som mest var det ett 15-tal personer som arbetade på kontoret i Växjö.
Är det här ett första steg att avveckla byrån i Växjö?
– Vi får se vad som händer framöver, säger VD Bo Olausson.
Ytterligare ett kontor finns i Malmö och här det inte aktuellt med några uppsägningar.
– Det är Malmö det händer just nu, marknaden är en helt annan där.

Malmökontoret har egen VD, men Bo Olausson sköter ekonomin. I Malmö finns tretton anställda.
Givakt startade även ett kontor i Jönköping för några år sedan med fyra anställda. Men verksamheten blev olönsam och kontoret stängde 2011-2012. Även i Karlskrona har det funnits ett lokalkontor som har avvecklats.
Har konkurrensen hårdnat och marknaden blivit tuffare?
– Jag vet inte om det har blivit hårdare än tidigare. Den klassiska reklambyrån däremot har det kanske lite tufft. Mer och mer sker på internet och här är ett skifte på gång. Det är dessa lösningar man vill ha hjälp med. I Malmö har vi fem personer som bara jobbar med detta.

Person påkörd på övergångsställ

$
0
0

Den 16-åriga flicka som på måndagsmorgonen blev påkörd av en smitare i centrala Växjö är allvarligt skadad.

Klockan 8.19 på måndagen fick SOS Alarm samtal om att en person blivit påkörd vid övergångsstället på Linnégatan vid Lineborgsplan.
Ambulans larmades ut och förde 16-åringen till Centrallasarettet.
– Bilisten försvann från platsen, en smitningsolycka, säger Kronobergspolisens vakthavande befäl Reine Johansson.
16-åringen fördes i ambulans till Centrallasarettet. Enligt en bulletin från sjukhuset vid lunchtid så betecknas flickan som allvarligt skadad. Hon är inlagd på intensivvårdsavdelningen.
Hon har under dagen hörts av polis.
– Tyvärr har den drabbade flickan inget minne av händelsen, säger Robert Loeffel, kommunikationschef vid Kronobergspolisen.
För att få in mer information om händelsen efterlyser polisen vittnesuppgifter.
– Vi har inte lyckats hitta någon utomstående som har sett händelsen än. Det kan också vara så att man inte behöver vara medveten om att det skett olycka, om det är ett svängande större fordon, säger Robert Loeffel.
Han berättar att larmet kom från förbipasserande som såg flickan ligga skadad i anslutning till övergångsstället.
Hur jobbar ni vidare nu?
– Det är jättesvårjobbat om vi inte får mer information, från någon som kan hjälpa oss, säger Robert Loeffel.

40-åring häktad för grov misshandel

$
0
0

Växjö tingsrätt häktade under måndagen en 40-årig man för försök till grov misshandel, grovt olaga hot och grovt hemfridsbrott.

Händelsen inträffade i Markaryd i torsdags och brottet har tidigare rubricerats som mordförsök.

Påkörd flicka allvarligt skadad

$
0
0

Den 16-åriga flicka som på måndagsmorgonen blev påkörd av en smitare i centrala Växjö är allvarligt skadad.

Klockan 8.19 på måndagen fick SOS Alarm samtal om att en person blivit påkörd vid övergångsstället på Linnégatan vid Lineborgsplan.
Ambulans larmades ut och förde 16-åringen till Centrallasarettet.
– Bilisten försvann från platsen, en smitningsolycka, säger Kronobergspolisens vakthavande befäl Reine Johansson.
16-åringen fördes i ambulans till Centrallasarettet. Enligt en bulletin från sjukhuset vid lunchtid så betecknas flickan som allvarligt skadad. Hon är inlagd på intensivvårdsavdelningen.
Hon har under dagen hörts av polis.
– Tyvärr har den drabbade flickan inget minne av händelsen, säger Robert Loeffel, kommunikationschef vid Kronobergspolisen.
För att få in mer information om händelsen efterlyser polisen vittnesuppgifter.
– Vi har inte lyckats hitta någon utomstående som har sett händelsen än. Det kan också vara så att man inte behöver vara medveten om att det skett olycka, om det är ett svängande större fordon, säger Robert Loeffel.
Han berättar att larmet kom från förbipasserande som såg flickan ligga skadad i anslutning till övergångsstället.
Hur jobbar ni vidare nu?
– Det är jättesvårjobbat om vi inte får mer information, från någon som kan hjälpa oss, säger Robert Loeffel.

Skenande konsultkostnader

$
0
0

Landstinget upphandlade inte konsulterna som skulle effektivisera upphandlingarna. Nu har landstinget dessutom sprängt avtalsgränserna med konsultföretaget i både tid och pengar. – Vi behöver ju få det här arbetet i hamn, säger Petra Larsson, chef för landstingets servicecentrum.

Smålandsposten kunde i lördagstidningen berätta att Landstinget Kronoberg har anlitat upphandlingskonsulter från företaget Solving Efeso för att effektivisera sina upphandlingar. Men konsulterna upphandlades inte enligt lagen om offentlig upphandling.
Landstinget erkände att man hade gjort fel, och förre landstingsdirektören Börje Lindqvist pekades ut som ansvarig.
Smålandspostens granskning kan nu visa att enligt det avtal som har tecknats med Solving Efeso skulle arbetet vara slutfört den sista oktober i år till en totalkostnad av 1 485 000 kronor. Med moms och reskostnader inräknat totalt cirka två miljoner kronor.
Men landstinget anlitar fortfarande Solving och hade till och med oktober betalat 3,6 miljoner kronor till företaget. Utan att något nytt avtal har träffats.
När avtalet löpte ut hade ni möjlighet att åtminstone då göra rätt genom att upphandla tjänsten, men gjorde inte det. Varför?
– Jag vet inte hur projektgruppen har resonerat. Jag misstänker att det är svårt att ta in någon annan i den resa som redan är inledd, säger Martin Myrskog, tf landstingsdirektör.
Har du gett klartecken till att Solving ska fortsätta?
– Nej. Nej.
Hur ser du på att de får fortsätta trots att avtalet har löpt ut och kostnaderna blir betydligt högre än vad ni har avtalat om. Särskilt mot bakgrund av att det inte upphandlades till att börja med?
– Det var fel redan från början, och det blir ju inte bättre av att man fortsätter, säger Martin Myrskog.
Ansvarig för projektet är Petra Larsson, chef för landstingets servicecentrum där upphandlingsavdelningen ingår. Hon bekräftar att man inte har tecknat något nytt avtal.
– Vi har ju sett att det här arbetet har dragit ut mer på tiden än beräknat, utifrån det har jag haft dialogen med Solving, säger hon.
Men borde ni inte ha tecknat ett nytt avtal och även upphandlat tjänsterna när avtalet löpte ut?
– Vi behöver ju få det här arbetet i hamn. Så är det, säger Petra Larsson.
Hon berättar att konsulterna från Solving kommer att anlitas till och med början av februari nästa år.
Om de fortsatta kostnaderna för Solving blir vad de hittills har varit handlar det om en slutnota på cirka fem miljoner kronor. Det är mer än dubbelt så mycket som de två miljoner kronor som landstinget har avtalat om.

Höghus planeras vid Arenastaden

$
0
0

I dag: Ett stycke skog mellan en konstgräsplan, en bilväg och ett köpcentrum.
Nästa höst: Fyra 16-våningshus kan ha påbörjats.
Växjöbostäder vill att över 200 lägenheter byggs vid Arenastaden.

Växjöhem och Hyresbostäder har nu gått samman till Växjöbostäder. Det nya kommunala bostadsbolaget lämnade i torsdags in en begäran om markanvisning på Arenastaden till kommunstyrelsen.
– Det betyder att vi frågar om att få köpa den marken från kommunen, förklarar Jan Pyrell (C), ordförande för Växjöbostäder.
Han räknar med att svaret blir ja.
– Alliansen har som mål att bygga 2 500 lägenheter i Växjö de närmaste fem åren. Detta kan vi komma igång med ganska snabbt eftersom detaljplanen är bred, man kan bygga i princip vad som helst där, och det finns få som kan komma in med klagomål.
Därför tror han att byggnationen kan vara igång redan nästa höst.
– Om allt fungerar vill vi bygga höga hus – 12, 14 eller 16 våningar. Det finns plats för i alla fall fyra sådana höga, och det bör finnas plats för lite lägre hus också.
Sammantaget tror Jan Pyrell att det blir minst 200 nya lägenheter.
– Det är också välkommet för privata aktörer att vara med och bygga.
Idén att bygga bostäder vid Arenastaden har funnits från flera politiska håll. Men det är först nu en konkret plats pekas ut och det görs en formell framställan.
Jan Pyrell ser inga nackdelar med att bygga bostäder på platsen.
– Det är nära till stan, bra förbindelser, nära till Samarkand och till idrottsarenorna.
Det ligger nära väg 25. Är det inte risk att det blir höga bullernivåer?
– Man får bygga så att man inte överskrider gränsvärdena, säger Jan Pyrell.


Inget bidrag till nya ridhästar

$
0
0

Hästar är inte att betrakta som investeringar. Därför blir det inget bidrag för hästinköp till Theleborgs ryttarsällskap.

Theleborgs ryttarsällskap har haft problem med skadade hästar. I höst har sju fått avlivas och en säljas. Därför har föreningen ansökt om 500?000 i investeringsbidrag från kommunen för inköp av hästar.
Men i går tog fritidsnämnden beslutet: det blir inget investerings­bidrag till ryttarsällskapet.
– Vi har diskuterat detta och i normalfallet är hästar inte föremål för ett investeringsbidrag. Investering är fasta anläggningar, och vi tyckte att en häst inte var det. Därför blev det inga pengar för dem till hästinköp. Det är jättesvårt att veta var man ska dra gränserna, men vi sa detta för att det inte skulle bli prejudicerande, säger Ulf Hedin (M), ordförande i fritidsnämnden.
De 896?000 kronor som fördelades gick till Söraby skytteförening, Åryds IK, Växjöortens fältrittklubb, Lammhults ridklubb och Växjö skyttegille.
Hur ska Theleborg ryttarsällskap klara sig nu?
– Det är en jättebra fråga. Vi tar gärna en diskussion med dem. Det kanske finns andra sorters stöd som vi kan hjälpa dem att söka.

Läkemedel stals från lastbil

$
0
0

Ytterligare en kapellskärning har inträffat i länet. Under natten till tisdagen skar tjuvar upp ett kapell på en lastbil med läkemedel.

Lastbilen stod parkerad vid Preem strax söder om Markaryd på E4:an. Föraren vaknade vid femtiden och upptäckte då att någon hade skurit upp kapellet. Lasten bestod av läkemedel och tjuven eller tjuvarna har brutit upp flera kartonger. Omfattningen av stölden eller vilken typ av läkemedel det handlar om är oklart då det finns flera anmälningar och chauffören själv inte visste bestämt vad som fanns i lasten.

Ljungby kommun polisanmäler anställda för muta

$
0
0

Ljungby kommun lämnade på tisdagen in en polisanmälan mot tre anställda för misstanke om mutbrott.

Anmälan kommer efter att de tre berättat att de låtit en möjlig leverantör bjuda dem på en resa.
Alla tre är nu avstängda från sina tjänster i avvaktan på utredning.
– Det här är helt oacceptabelt och mycket tråkigt, säger personalutskottets ordförande Carina Bengtsson (C).

Kommunen har sedan 2012 en policy och handlingsplan mot mutor och bestickning. Där framgår det vad som räknas som muta.

Buss körde av vägen

$
0
0

En buss körde av vägen vid Marklanda, strax söder om Växjö, på tisdagseftermiddagen. Ingen person skadades.

Det var vid 14.45 som polisen fick in larm om en bussolycka vid Marklanda på riksväg 23. Bussen hade inga passagerare och föraren klarade sig utan skador. Trafiken stängdes av i båda riktningarna under bärgningsarbetet men vägen kunde öppnas igen en timme senare.

Tillståndet bättre för den påkörda flickan

$
0
0

Den 16-åriga flicka som i måndags blev påkörd vid Lineborgsrondellen har nu flyttats från intensivavdelningen.

Det var på måndagsmorgonen, klockan 8.19, som SOS Alarm fick in samtal om att en flicka blivit påkörd och låg skadad vid övergångsstället på Linnégatan vid Lineborgsplan.
16-åringen fördes i ambulans till Centrallasarettet och lades in på intensivvårdsavdelningen. I den första bulletinen från sjukhuset betecknades flickan som allvarligt skadad. Men nu är hon överförd till en vanlig vårdavdelning och hennes tillstånd beskrivs som ej allvarligt.
Flickan hördes under måndagen av polis. Robert Loeffel, kommunikationschef vid Kronobergspolisen, berättade att hon inte hade något minne av händelsen.
Polisen söker fortfarande efter vittnen till händelsen.

Viewing all 4200 articles
Browse latest View live