Växjö kommun klättrar från 35:e till 14:e plats i tidsskriften Fokus årliga rankning över vilka kommuner som det är bäst att bo i.
Undersökningen baseras på 43 olika variabler, allt från pappaindex till bredbandstillgång och anmälda brott. I år har Solna utsetts till den bästa att leva i och Grums som den sämsta.
Kommunerna har även rangordnats i efter hur det är att bo i dem för fyra olika kategorier av invånare: för unga, för äldre, för familjer och för dem som arbetar. Växjö kommun placerar sig högt, på en 9:e plats, i kategorin "Att arbeta" som bland annat baseras på uppgifter om arbetslöshet och företagsklimat.
-Vi har en hög arbetslöshet men det är samtidigt många som vill flytta hit och jobba här, Växjö har en hög attraktionskraft. Det som jag har hört lockar är till exempel Arenastaden och det som händer på eventsidan, säger kommunalråd Bo Frank (M).
När det kommer till kategorin att bo i Växjö som familj, så hamnar kommunen långt ner på listan - på plats 114. Familjekategorin baseras på bland annat att ha råd att köpa villa, personaltäthet på förskolan och barnfattigdom.
-Om vi har hög barnfattigdom kan det bero på att vi har många som lever på ekonomiskt bistånd. Vi kan ju konstatera att Växjö hade legat bättre till om vi inte hade haft ett så högt flyktingmottagande. Vi måste helt enkelt öka ansträngningen för att alla människor ska kunna hitta arbete och försörjning, säger han.
– Sedan är villapriserna är dyra här, det vet vi, och jag menar att lösningen på det är att bygga fler villatomter, fortsätter han.
2010 hade Växjö sin bästa placering i Fokus undersökning, när de rankades som den 6:e bästa kommunen att bo i. I fjol var Växjö nere på 35:e plats. Svängningarna är dock inte något som Bo Frank vill ta på för stort allvar.
-Jag ställer mig lite frågande till undersökningen eftersom den ger väldigt olika utslag från år till år. Exempelvis så har Habo kommun, som var den bästa kommunen att bo i förra året, ramlat ned till plats nummer 66. Det är märkligt. Men jag tänker ändå gå igenom undersökningen med nämndordföranden och förvaltningschefer för att se vad vi kan göra bättre, säger han.