Utgrävningarna vid Växjö domkyrka har resulterat i ett unikt fynd. Ett minst 600 år gammalt märke befäster staden som pilgrimsort, och symboliserar Sankt Sigfrids betydelse för de medeltida människor som till helgonets ära färdats till Växjö.
– Fyndet talar tydligt för att vallfärder skett till Växjö, vilket gör staden till en specifik plats dit människor kommit för att se Sankt Sigfrids reliker. Något vi bara kunnat förmoda tidigare, berättar Helén Romedahl, den arkeolog som grävt fram fyndet.
Pilgrimsmärket avbildar just Sankt Sigfrid, den engelske biskop som under mission på 1000-talet kristnade smålänningar.
Fyndet i bly är i princip intakt och tros vara från mitten av 1300-talet. Tillsammans med helgonet syns hans klassiska kännetecken, tre huvuden liggandes i en korg, placerad vid hans ben. Märket talar enligt arkeologerna om kyrkans vilja att utnämna Växjö som stiftstad och förstärker betydelsen av stadens medeltida kyrka.
– Också fyndplatsen intill domkyrkan är speciell och väcker ytterligare intresse för hela närområdet. Det är relativt ovanligt att hitta just pilgrimsmärken, även om det har hittats i Sverige tidigare. Ofta föreställandes utländska helgon och som medtagits från vallfärder runt om i Europa, berättar Fredrik Larsson, arkeolog.
När pilgrimerna kom fram till sin destination erbjöds de av kyrkan att köpa pilgrimsmärket, som ett bevis för att man besökt platsen. Intäkter som åt samhället betalade bland annat undervisning och fattigvård. Märket kan beskrivas lite likt ett resminne.
– Det kan man säga,men pilgrimsmärket är en så mycket större symbol än så. Det personifierade och konkretiserade tron. Många människor hade märket likt det kristna korset, en ytterligare samhörighet med tron. För kristna pilgrimer hade märket större betydelse än bara själva färden, förklarar Fredrik Larsson.
När arkeologiska fynd grävs fram skickas de omgående i väg för konservering. Dels för att bevara föremålet, och dels för att få bort järnmaterial, rost och annan smuts.
Konserveringsmetoderna varierar, men vanligast är vakuumpackning eller kemiska behandlingar. Tillvägagångssätt bestäms utifrån vilken sorts jord fyndet grävts fram ur och i vilken grad korrosion har skett.
Troligen kommer ännu fler detaljer på märket att framträda när fyndet färdigkonserverats.
– Jag kan tänka mig att det kan finnas ingraveringar eller texter. Det kommer att klarna ytterligare när märket rengjorts och vi kan studera det närmare i mikroskop, förklarar Fredrik Larsson.
Antagligen kommer märket sedan att ställas ut på museum, men vilket som får den äran är ännu oklart.
– Det är staten som gör en fyndfördelning av alla arkeologiska fynd. Om de finner pilgrimsmärket värdefullt och väldigt unikt så kan det bli så att det hamnar i till exempel Stockholm. Skulle så bli fallet finns det egentligen inte något man kan göra åt saken, då det faktiskt är staten som äger alla fynd. Men vi hoppas självklart att det kommer ställas ut här någonstans i Växjö, berättar Håkan Nordmark, museipedagog och historiker.