Dieseltjuvar som borrar sönder fordonens bränsletank är den senaste stöldtekniken. Tingsryds Lastbilscentrals verkstad i Ryd har drabbats av två stölder de senaste dagarna.
– Kostnaderna stoppar inte med 100 000 kronor, det är lågt räknat. Vi som äger fastigheten åker dessutom på saneringskostnaden av marken när diesel läcker ut, säger verkstadschefen Sten Jonsson.
I dag ska företagarna träffa närpolisen i Tingsryd för att diskutera de för företagen kostsamma stölderna.
– Dieselstölder är ju inget som upphör för att vi griper några tjuvar, det kommer hela tiden nya. Ett sätt att öka risken för upptäckt är en nivåmätare som finns på nyare lastbilar, säger närpolischef Pär-Axel Tobiazon.
– Om motorn är avstängd och bränslenivån ändå sjunker går ett larm som kan vidarekopplas. Sedan finns det olika tekniska hjälpmedel som gör att diesel går att spåra, oftast är ju vårt problem att härleda var bränslet kommer ifrån.
De två senaste stölderna inträffade under natten till måndagen och natten till onsdagen. Tjuvarna har tagit diesel från två lastbilar och en lastmaskin som fanns på verkstadens uppställningsplats i Ryd. Sammanlagt försvann bortåt 1 000 liter.
Vid femtiden på måndagsmorgonen såg ett vittne en utlandsregistrerad bil med ett släp som stod i Ryd.
– På släpet fanns ett stort antal 20-litersdunkar. Man kan ju anta att det finns en koppling till dieselstölden under natten. säger Pär-Axel Tobiazon.
Men tjuvarna är inte identifierade och den stulna dieseln är enbart en del av företagens kostnad. Tidigare har tjuvarna slangat diesel utan att förstöra bränsletanken, det senaste är att få ut dieseln genom att borra flera hål i varje utvalt fordons tank.
När tjuvarna försvinner står bränsletankarna och läcker resterande bränsle, med följd att marken måste saneras.
– Två gånger har vi tvingats sanera. Stölderna ställer också till en massa andra kostnader för stillestånd, reparationer och bärgningsbilar, säger Sten Jonsson och tillägger:
– Vi har haft mellan 15–20 dieselstölder hittills i år och blivit av med omkring tio kubikmeter. Sju är polisanmälda och minst tio gånger har de gett fan i det, det är inte lönt.
De brottsutsatta fordonen ägs av olika åkerier som är med i lastbilscentralen. Men självriskerna är så höga att det enligt Sten Jonsson knappast blir några pengar från försäkringsbolagen.
Hur känns det att råka ut för sådana här stölder hela tiden?
– Man kan spy åt det. Har man drabbats av något på natten får man sedan lägga en hel dag på det i pappersarbete som inte genererar en enda krona. Det är tillstånd, anmälningar och mycket annat.
Men att komma till rätta med dieselstölderna är inte lätt och bränslets stöldbegärlighet ökar i takt med priset.
– Detta är bara början. Vänta tills dieseln kostar 20 kronor litern. När tjuvarna till och med ger sig på två personbilar som de gjorde natten till måndagen här i Ryd så undrar man.
Dessutom riskerar inte tjuvarna särskilt mycket om de mot förmodan skulle gripas. Oftast stannar straffet vid villkorlig dom.
De båda tjuvarna som togs efter stölden på verkstaden i Ryd i april fick just en villkorlig dom för försök till stöld och miljöbrott.
Tjuvarna blev upptäckta och flydde hals över huvud under pågående slangning. De tvingades lämna kvar över 100 liter i sina dunkar och dessutom rann 270 liter diesel ut i naturen.
Den villkorliga domen innefattade även en fullbordad dieselstöld i Bor.
bekymrad. Verkstadschef Sten Jonsson är bekymrad över dieselstölderna och nu har tjuvarna börjat borra sönder bränsletankarna.