Klagomålen på landstingets psykiatri fördubblades under det senaste året. Från 50 ärenden 2012 till 100 i fjol.
Och klagomålen fortsätter att komma i samma takt.
"Du som är så fin kan ju inte må så dåligt".
Det uppges en sjuksköterska ha sagt till en patient inom vuxenpsykiatrin.
En annan patient, som beskriver att hon hade en sådan panik att hon varken kunde skrika eller gråta längre, ska ha hört hur personal i rummet intill pratade om henne: "Hon kan ju inte bara komma hit och okynneskomma in".
Det är två av de totalt 100 anmälningar som patienter inom landstingets psykiatricentrum – vuxenpsykiatrin och rättspsykiatrin – gjorde till patientnämnden under 2013. 100 klagomål innebär en hundraprocentig ökning jämfört med 2012.
En större medvetenhet om möjligheten att lämna klagomål brukar vara en förklaring när ökningar sker. Men när det gäller psykiatrin är den så stor att andra faktorer också bör ligga bakom inflödet av ärenden.
– Visst kan en del handla om ökad medvetenhet, men det är nog inte bara det, säger Annika Lundgren, handläggare på patientnämnden.
Drygt två tredjedelar av klagomålen rörde vuxenpsykiatrin, och ökningen gällde framför allt bemötande från personal. Verksamhetschefen för vuxenpsykiatrin, Magnus Frithiof, har dock inte gått att nå för en kommentar.
Anita Åkesson, verksamhetschef för rättspsykiatrin som hade den resterande tredjedelen av klagomålen, ger flera förklaringar till varför allt fler ärenden har anmälts till patientnämnden.
– En del saker rör bemötande. Många gånger handlar det om bristande kommunikation som gör att man uppfattar saker och ting på olika sätt. Och där måste vi bli bättre med att se till att patienterna förstår vad vi säger.
Hon lyfter även fram patienters och anhörigas större medvetenhet om möjligheterna att vända sig till patientnämnden. Därtill påpekar hon att flera av fjolårets ärenden kom från en och samma patient.
Klagomålen på psykiatrin ser ut att hålla i sig. Hittills i år har lika många ärenden kommit in till patientnämnden som vid samma tidpunkt i fjol.