Politiker från kommuner och landsting diskuterade i går med företrädare för Migrationsverket och Arbetsförmedlingen hur man lyckas med boende och etablering av nyanlända i samhället. Situationen skiljer sig åt på orter och några enkla lösningar finns inte.
Träffen hölls på residenset på länsstyrelsen i Växjö och programmet leddes av Ulrica Messing. Med fanns också de nationella samordnarna Lars Stjernkvist och Gunnar Hedberg.
Från statens och Migrationsverkets sida betalas ersättningar ut för boendestöd, skolgång och för att snabbt komma igång med en integrering.
Delar av ersättningen är prestationsbaserad. Samtidigt skiljer det mycket i hur många nyanlända som kommer till kommunerna. För så kallade kvotflyktingar gäller att 93 kommuner i landet inte tar emot dessa på grund av bland annat bristande resurser, berättade Yvonne Andersson, från Migrationsverket.I många kommuner är bostadsfrågan ett stort problem när nyanlända invånare är på väg att etablera sig i samhället. Därför sitter många fast i Migrationsverkets anläggningar.
Ett projekt som har väckt nationell uppmärksamhet är Boende och etablering på G som startade i Kronoberg i början av året och som sträcker sig till halvårsskiftet 2015. Det handlar om hur man praktiskt hittar bra metoder för att etablera personer som har fått permanent uppehållstillstånd. I länet finns 630 personer i Migrationsverkets boenden som nu ska ut i samhället.
Det finns orter som har brist på folk och där det är extra angeläget att få in mera personer i samhällena. Projektledare Christina Gutiérrez Malmborn nämner Älmhult, Markaryd, Ljungby och Tingsryds kommuner.
– Ett exempel är Agunnaryd. Här finns endast 53 barn i skolan och det behövs en inflyttning av människor.
Personerna som är på väg ut har vitt skilda bakgrunder, berättade Christina Gutiérrez Malmborn. Det kan handla om akademiker, entreprenörer, hantverkare, folk inom servicesektorn, med mera. Det gäller att matcha så att de hamnar rätt med möjlighet till egen försörjning.
Hon ser inte bostadsfrågan som den svåraste frågan. Utanför de större orterna finns en hel del lediga lägenheter och hus som står tomma.
– I stället är det infrastrukturen som brister. Bussarna går inte så ofta och det bygger ofta på att man har bil när man ska ta sig till jobbet, sade Christina Gutiérrez Malmborn.
Boende och etablering på G drivs av länsstyrelsen i Kronoberg ihop med Alvesta kommun, Migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Projektet finansieras av Europeiska Flyktingfonden.