Ta inte skit.
– Det uttrycket håller väldigt långt, säger etikexperten Erik Blennberger och levererar sedan några goda råd för att bli en bättre chef.
Erik Blennberger är professor i socialt arbete med inriktning på etik och forskningsledare vid Institutet för organisations- och arbetslivsetik vid Ersta Sköndal högskola.
Han trycker särskilt på betydelsen av bemötande, hur chefen uppträder mot sina anställda. Det gäller inte minst mötet med unga människor som tar sina första steg in i arbetslivet.
– Det har en oerhört stor betydelse. Man bemöter med respekt, översatt till artighet och med hänsyn. Jag skulle också vilja säga att en chef ska ha en jämlik hållning i betydelsen att man ser andra som likvärdiga personer, fast de andra är beroende av dig som chef, säger Erik Blennberger.
– Man kommer väldigt långt bara med att visa respektens artighet och hänsyn och med att ha en jämlik hållning.
Andra viktiga faktorer för att bli en bra eller bättre chef:
• Vänlighet, eller till och med värme och hjärtlighet.
• Empati, att vara lyhörd för vilken den andre är.
• Rättvis, till exempel att hälsa lika på alla för att inte signalera att det finns favoriter.
• Samspels- och anpassningskompetens, förmåga att kunna samspela med sin omgivning är helt nödvändigt.
• Autenticitet, att inte bara koppla på en chefsroll. Det måste finnas en personlig närvaro i bemötandet.
– För att inte tala om humor, att det finns en lätthet, en entusiasm. Det handlar inte om att vara roligt till varje pris utan om lätthet. En tungsint och dyster chef är ju inget kul.
Och hur många klarar av allt det här?
– Massor. Chefer är ofta sådana. Det är svårt att övervintra som chef annars. En chef som är nedlåtande går inte bra. Det finns naturligtvis sådana chefer men det svenska arbetslivet kräver en slags jämlik hållning och svenskt arbetsliv kräver att man behandlas respektfullt. Jag skulle också säga att svensk mentalitet kräver en slags lätthet. Det är ute att vara dyster och pessimistisk, säger Erik Blennberger.