– De har gjort ett fantastiskt jobb i Ljungby. Det säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) om Ljungby kommuns arbete med att erbjuda unga utan tillräcklig utbildning en väg in på arbetsmarknaden.
I stort sett samtliga partier pekar på jobben som den viktigaste valfrågan. Att få ner arbetslösheten är centralt, inte minst bland unga.
Och Ljungby kommun lyfts nu fram som en föregångare av arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson. Det handlar om kommunens sätt att använda sig av så kallade YA-jobb, yrkesintroduktionsavtal. Där unga som står långt i från arbetsmarknaden och saknar tillräcklig utbildning får möjlighet att arbeta 75 procent och ägna resen av tiden åt utbildning och handledning.
– Enklast beskrivs det som att man lär sig jobbet på jobbet, säger Elisabeth Svantesson på ett seminarium i Almedalen på tisdagen.
Dit var också Mikael Johansson från Ljungbys socialförvaltning inbjuden för att berätta om hur man arbetar där.
Inom äldreomsorgen och omsorgen om funktionshindrade har man sedan mitten av januari haft 20 YA-anställda ungdomar. Med det har Ljungby flest YA-jobb i hela landet och var också först ut med att använda sig av den nya anställningsformen.
– Vi ville behålla våra unga duktiga medarbetare som vi riskerade att förlora. Dessutom behöver vi locka fler till omsorgen, vi ser stora rekryteringsbehov framöver, säger Mikael Johansson.
Anställningsformen varar i ett år och förutom att arbeta hinner ungdomarna få åtminstone en halvfärdig vård- och omsorgsutbildning, 400 poäng. Och Mikael Johansson ser bara fördelar.
– Vi får 20 arbetslösa ungdomar som får en stadig inkomst under ett år, 20 ungdomar som får en arbetslivserfarenhet att lägga till sitt cv. Dessutom har vi fått flera personer intresserade av att jobba inom omsorgen som inte har gjort det tidigare.
Frågetecknet som hänger i luften är vad som händer efter 2014.
– Vi vill ju att våra ungdomar ska få hela sin undersköterskeutbildning, och vi diskuterar just nu ett avtal med Kommunal om hur vi ska gå vidare, säger Mikael Johansson.
Staten skjuter under YA-året till medel till arbetsgivaren för handledning och sänkt arbetsgivaravgift.
Men regeringens reform har mött viss kritik för att det inte har skapats tillräckligt många YA-jobb. Att Ljungby med sina 20 är störst i landet säger något. Men det är en kritik som Elisabeth Svantesson tar med ro.
– Det här är ju nytt. Det sjösattes den 15 januari i år. Och det här är ingen åtgärd, ingen insats, utan en ny väg in. Det kommer att ta tid. Men vi tror på det här, att man får en chans att lära sig jobbet på jobbet.